Utö

Sijainti

59° 46' 55.416" N, 21° 22' 18.012" E
Arvosana: 
3.25
Keskiarvo: 3.3 (8 ääntä)
Utö sijaitsee Saaristomeren eteläosassa, noin 90 kilometriä Hangosta länteen, noin 88 kilometriä Turusta lounaaseen ja noin 88 kilometriä Maarianhaminasta itäkaakkoon. Retkisatama: Saaren päälaituri (Stora bron) on veneilijöiden käytössä maksuttomasti. Hembygdsföreningen (kotiseutuyhdistys) kerää kuitenkin vapaaehtoista satamamaksua, jolla tuetaan työtä ulkosaariston elävänä pitämiseksi. Päälaiturin länsipuoli on suurelta osin varattu liikenneviraston aluksille sekä yhteysalukselle.Saarella ei ole polttoaineen myyntiä. Satamanumero: 798 Syvyys: 1,5 - 3,5 Kiinnitys: ankkuri Vieraslaituri Muut palvelu: Käymälä Kauppa Ravintola Opastuspalveluja ja majoitusta Huom. ei polttoainetta! Luonto ja nähtävyydet Utön saari on Suomen eteläisin saari, jolla on ympärisvuotista asutusta. Utön satama oli jo 1600-luvulla tunnettu satamapaikkana. Utöltä löytyy paljon nähtävyyksiä. Parhaimman kokonaiskuvan saaresta ja sen historiasta saa seuraamalla kylän halki kulkevaa reittiä. Myös Österängen (Itäniitty) ja hautausmaa on tutustumisen arvoisia kohteita. Myös Utön saaren karu luonto tarjoaa vierailijoille runsaasti elämyksiä. Utön eteläosa, sekä Utön pohjoispuolella sijaitsevat saaret, muun muassa Ormskär, kuuluvat Saaristomeren kansallispuistoon. Keväällä ja kesällä kävijöiden toivotaan pysyvän poluilla, jotta lintujen pesintä ei häiriinny.
Tiedot
Merikartta
713,714
Alue
C
Minimisyvyys
1.5
Maksimisyvyys
3.0
Yritys
Utö Handel
WWW
Puhelin
02 464 7128
Maksu
vapaaehtoinen
Satamanumero
798
Sisäänajokartta: 
Sataman palvelut: 

Kahvila


Jätehuolto


Vesi


Kioski


Ravintola


Suihku


Sähkö


WC


Sauna


Kauppa


Kommentit

Comment: 

Saari ja kylä ilman muuta käymisen arvoisia. Nähtävää riittää ja palvelujakin löytyy. Saaressa armeijan jäljiltä kunnallistekniikka, mm vesivessat. Laituripaikkoja rajallisesti. Tuulesta riippuen salmeen sataman ulkopuolelle voi ankkuroitua. Varo kuitenkin salmen matalikkoja, näkyvät kartassa. Tarkista myös ankkurin pitävyys kalliopohjassa.

Comment: 

Kaupasta saa vaihdettua nestekaasupullot täysiin.

Comment: 

Saaresta löytyy rantasauna ja hotellilta saa vuokrattua hotellirakennuksessa olevaa sähkösaunaa. Grillauspaikalla tarvitaan omaa grilliä.

Comment: 

Satamamaksu nykyään pakollinen. 15€/yö sisältäen sähkön.

Comment: 

Hinta edelleen 15e ankkurilla sis. sähkön kuin myös hotellin laiturissa poijussa. K kaupassa hyvä valikoima, saa myös kahvia ja leivonnaisia. Opastettuja retkiä saareen ja majakkaan tarjoaa Hannas horisont ja hotelli 10€ / hlö.