Högland

Sijainti

60° 6' 29.304" N, 22° 18' 39.384" E
Luonnonsatama
Arvosana: 
4.666665
Keskiarvo: 4.7 (3 ääntä)
Saari sijaitsee Saaristomeren kansallispuiston koillisreunassa, Kemiönsaaren kunnan alueella. Retkisatama Saaren luoteisosan lahdesta löytyy laituri veneilijöille. Kotilahden (Hemvik) retkisatama on suojaisa etelän ja idän puoleisilla tuulilla. Satamaa lähestyttäessä väylältä pohjoisen kautta on otettava huomioon lahden luoteispuolen matalikko. Tästä syystä kannattaa kiertää lahteen riittävän kaukaa lännen puolelta. Laiturin päässä on syvyyttä n.1,5 metriä. Toinen vaihtoehto on oikaista väylältä aikaisemmin ja tulla saareen eteläkautta. Höglandin sataman laiturissa olevia ei väylän liikenne häiritse, mutta Paraisten portin suunnasta kovempi tuuli voi osua sisään. Hiekkarannalle on helppo rantautua kajakilla. Satamanumero: 629 Syvyys: 1,5 - 2,0 Kiinnitys: ankkuri Avoin: luode, pohjoinen Muut palvelut Opastustauluja Tulentekopaikka Telttailualue Luontopolku Käymälä Näköalatorni Pöytä ja penkit Luonto ja nähtävyydet Högland on Saaristomeren korkein saari. Sen siluetti, joka kohoaa 41 metrin korkeuteen, on monille Gullkronan selällä liikkuneille veneilijöille tuttu. Saaren luontopoluilla voi tutustua torppareiden elämään ja saaren luontoon lähemmin. Saarelta löytyy kahden asutuksen rauniot. Toisen on epäilty olevan vanha kalamaja. Sen läheisyydestä löytyy myös 1700-luvulta peräisin oleva "ryssänuuni". Höglandilta löytyy myös kaksi luontopolkua. Polkujen varsilla on opastetauluja, jotka kertovat saaren torpparien historiasta ja saaren luonnosta. Lyhyempi, 200 metrin luontopolku kiertää vanhan torpan pihamaan ympäri, ja pidempi, 1100 metrinen luontopolku kiertää kallion laen näköalatornin kautta, jolta näköalat ovat huikeat. Nykyinen näköalatorni on rakennettu vuonna 1993. Sitä edeltävällä kolmiomittaustornilla oli tärkeä tehtävä toisen maailmansodan aikana ja se toimi myöhemmin mittaustornina karttoja tehtäessä.
Tiedot
Merikartta
649,703
Alue
B
Minimisyvyys
1.5
Maksimisyvyys
2.5
Yritys
Saaristomeren kansallispuisto
WWW
Satamanumero
629
Sisäänajokartta: 
Sataman palvelut: 

WC


Luontopolku


Tulentekopaikka


Kommentit

Comment: 

Saaristomeren kansallispuiston korkein saari, jonka näkötornilta mukavat näkymät etelään ja länteen. Laituriin ajossa tulee olla tarkkana parin kiven kanssa. Laituri on valitettavan ahdas ja altis tuulille. Poijuille olisi tarvetta.

Comment: 

Otettava huomioon uusimmassa (2014) merikarttasarjan painoksessa näkyvä vedenalainen kivi, jota ei näy sisäänajokartassa.